Воћњаке бране псима јер ни полиције ни државе нема

Мештани пограничних места наводе да мигранти  који и даље пристижу у импровизоване кампове на граници са Мађарском, праве велику штету у воћњацима. Кажу да су штете велике, а неки од њих су се одлучили да своје воћњаке бране псима.

 Јолан Тот из Хоргоша један је од бројних власника воћњака у близини границе са Мађарском. Каже да су му мигранти начинили велику штету. Она за РТВ наводи да је рачунала на род бресака од око 2,5 тоне, али да је сада све уништено, те да су мигранти изломили и неколико десетина младих стабала вишње, што додатно увећава и овако велику штету.

У суседном воћњаку, њен комшија Иштван Сич успео је да захваљујући псима, које је везао на неколико локација сачува један део рода. Мигранти се каже боје паса, али не и људи, зато он и не може да нађе особу која би прихватила да за сасвим пристојну зараду чува његов воћњак.

Фото:РТВ
Фото:РТВ

„Ја нудим 50 хиљада само буду у воћњаку, али људи неће ни за 100 хиљада. Разговарао сам и са једним полицајцем у пензији и замолио сам га да барем једно време буде у воћњаку, али он неће ни да чује. Каже да је то горе него када је он био у служби“, објашњава Сич.

Председник месне заједнице Хоргош Роберт Шорш каже да су упознати са проблемом и да колико је то могуће покушавају да помогну воћарима. До сада се каже у месну заједницу јавило близу 15 воћара а колика је штета учињена још увек не може тачно да се утврди.

„Те штете су различите и у овом тренутку још не можемо да кажемо колике су. Воће сазрева у различитим периодима па је сигурно да ће бити још штете. Када се сезона заврши знаћемо коначну суму и величину штете коју су мигранти направили“, каже Шорш.

Воћари из Хоргоша истичу да по њиховом мишљењу мигранти нису принуђени да краду њихово воће. То доказују бачене конзерве и друга храна коју мигранти свакодневно добијају од хуманитарних организација.

Извор – РТВ, Инфо НСФ