Учитељица у Бару између посла и ћирилице изабрала ћирилицу

 Милена Зорановић, учитељица ОШ „Југославија“ из Бара, упутила је отворено писмо црногорском министру просвете Предрагу Бошковићу. Она у писму наводи да када пред њу ставе избор, посао или ћирилица, она бира ћирилицу, и истиче да је нови дневник на латиничном писму попунила ћирилицом.

Такође, она наглашава да је избацивање ц́ирилице из званичне документације школа политичка одлука којом се крше уставна права оних који пишу ц́ирилицом, пише Спутњик.

“Обраћам се јавним писмом зато што знам да службе у Министарству не одговарају на дописе које сам и лично, али и моје колеге, упутила Министарству поводом разних недоумица које је требало отклонити. Господине министре, политичком одлуком избацили сте ћирилицу из званичне документације и преписке у школама. Ниједан документ из школа, већ годинама, у Министарство не долази написан ћирилицом. Наставак потирања ћирилице било је увођење и образаца за сведочанства, а од ове школске године и увођење дневника, ђачких књижица, матичних књига (на латиници, прим. уред). Ћирилице нема ни у траговима. Можда на табли на улазу у неку школу и то је све. Да ли ће школе бити образованије, културније, стручније, професионалније, европскије институције ако наредите и демонстрирате силу причом око примене правописног правила да би образац требало попуњавати писмом на којем је дат? Молим Вас, не вређајте ме причом да су, по Уставу, оба писма равноправна. Ја немам алтернативу. Наредили сте. Нисте ми оставили могућност избора. Покажите ми где је ту равноправност“, написала је Зорановићева у писму.

Зорановићева поставља питање – ако Министарство не поштује њено уставно право, зашто би онда она морала да буде професионалац и поштује правописно правило?

Како каже, она може да разуме одлуке Бошковића, јер он мора да остави политички траг зарад своје политичке будућности, али јој није јасно зашто то чини на такав начин.

“Има и других начина да Вас препознају и цене. Уважени министре, дневник, латинични образац, попунила сам ћириличним писмом. Колико сам погрешила? Која је казна и за онога ко не примењује Устав и за мене која не поштујем правописно правило?“, наводи се у писму уз констатацију да је ћирилицу лакше бранити у Хрватској него у Црној Гори.

“И знам ја, министре, да је између хлеба и ћирилице паметније бирати хлеб, али ја ипак бирам ћирилицу зато што сам учитељица!“, закључила је она.

Извор – Спуњик, Инфо НСФ