У Лозници илегални хостел за мигранте

Ових дана у Лозници је откривен нерегистровани хостел у којем је ухапшено двадесетак илегалних миграната из Авганистана, Пакистана и Либерије. У питању су мушкарци старости од 20 до 25 година. Интересантна је чињеница да нико од грађана, радника и власника околних радњи случај није пријавио полицији иако су како се истрагом утврдило сви знали за његово постојање. Утврђено је како сазнајемо из поузданих извора да су организатoри њиховог превоза косовски Албанци.

Кко тврди извор Лозничких новина од којих је вест преузео Инфо НСФ, Лозница је тренутно један од главних путева за пребацивање илегалних миграната у Европу. Од 2007. када је у Бањи Ковиљачи било пар хиљада илегалних миграната, њихова рута се променила зато што су за њих границе према Хрватској и Мађарској затворене а наш крај је идеалан јер је слаба заштићеност. Друга мигрантска рута води преко Црне Горе и Хрватске даље према Италији а трећа је у Румунији али се тамо мигранти теже пробијају.

Повећано окупљање миграната запажено је последњих петнаестак дана и то у Л.Пољу, заобилазном путу, код зелене пијаце, у парковима…

Тежиште је из Бања Ковиљаче где су у Центру за азиланте попуњени капацитети, пребачено у Лозноцу. Већ су почеле крађе, углавном хране јер се ради о сиромашним људима који немају шта да изгубе. Они не желе да се пријаве у полицијску станицу где би добили документ са којим могу слободно да се крећу по Србији, јер је за њих наша земља успутна станицањихов циљ су развијеније земље. Овако се о њима не води никаква евиденција а за то време чекају да их неко пребаци даље на одређеној рути.

Наш извор упозорава да ће илегалних миграната бити све више како температура буде расла јер ће и пребацивање преко реке Дрине бити олакшано због ниског водостаја.

В.М.

Извор – Инфо НСФ, Лозничке новине