Слободни медији: Роми у Србији, и чија је Србија?

Портал Слободни медији изашао је са анализом о положају ромске заједнице у Републици Србији. Чланак преносимо у целини:

„Мало смо анализирали податке о томе шта све Роми као мањинска популација могу са лакоћом да ураде у Србији, а да остали то и не могу.

 Подаци до којих смо дошли су јако шокантни. Наиме, док политичари напомињу да не сме да постоји подела и дискриминација те да смо сви једнаки, пример Рома има указује на то да и нисмо сви једанки, али да смо ми остали заправо постали мањина

 Наиме, ромске породице немају обавезу (без обзира на радни однос) да плаћају градски превоз. Тако ако вас контрола рецимо ухвати без карте ви ћете морати или напусити возило или платити казну, док ће особа ромске националности која то исто нема карту, моћи слободно да настави да се вози.

 Влада је уједно усвојила законе који омогућују да се Роми бесплатно школују што се чак односи и на факултетско образовање. Дакле сви морају да издвајају по неколико хиљада евра док Роми ту привилегију имају бесплатно.

 Издавање докумената је такође без накнаде, нема провозија у поштама и државним филијалима. Чињеница је и да Роми добијају посебне стимулације државе да сами започну бизнис, за то ће добити паре из буџета.

 Уједно да напоменемо да је минситар Вулин најавио нови програм који каже да ће све фирме у привантом сектору које запосле роме добити новац и стимулацију из буџета. Иако је овако , и даље преко 70% Рома је неписмено а чак 50% њих никада не заврши ни основну школу. Поставља се питање чија је ово Србија!?“ – питају се Слободни медији.

преузето са Слободни медији, текст: Милан Маринчић

ИзворСлободни медији