Митровдан и невесињски хероизам

vojska-nsf

Митров данак, хајдучки растанак.

У народној традицији данашњи дан је познат по растајању хајдучких дружина и њиховог одласка код јатака, да презиме. Међутим, овај празник осим што је и велика слава је и веома битан дан за нашу историју.

На данашњи дан догодила се Митровданска офанзива 1992. године, када су се хрватско-„бошњачке“ снаге, уједињене са циљем протеривања Срба из Херцеговине, пошто су Срби већ били протерани из долине Неретве. Невесиње је тог дана напало преко 40.000 усташа и потурица, на свети Митровдан. На првој линији су се ускоро почели појављивати борци који су долазили непосредно са прославе крсне славе, али и старци, жене, дјеца, „сви који су могли држати пушку”или помоћи на неки други начин. Рањеници су бежали из болнице да би бранили свој град и народ. Невесиње је бранило свега 3.500 људи насупрот многоструко већој сили. Хероји из Невесиња нису допустили да им се одузме и један педаљ српске земље те је офанзива пропала. Потурице 1994. исто покушавају али без успеха.

Дела невесињских див-јунака остаће запамћена као примери несебичне жртве за породицу, народ и српску груду али и слободарскога духа српског народа!

„Ој Бобетко, шта си наумио, на Невесиње, кад си ударио.“

Инфо НСФ