Мађарска враћа 17.000 миграната у Србију

„Полицијски и војни хеликоптери дочекују мигранте. Дронови, борбена возила, термовизијске камере, коњичке јединице, обучени пси, комплетан технички и људски потенцијал мађарске војске и полиције стављени су у службу одбране шенгенских граница“, речено је на конференцији за медије у Сегедину поводом нових законских прописа за спречавање илегалних миграција, пренео је РТС.- Од поноћи до 12 сати у Мађарску је покушало илегално да уђе 826 миграната.

Полицајци и војници су 675 њих спречили да пређу заштитну ограду, док су 151 мигранта, у складу са новим мерама, вратили ван ограде. Мигранти су сарађивали и нису се бунили – навео је директор полиције Мађарске Карољ Пап.Више од 6.000 мађарских полицајаца је ангажовано на чувању мађарско-српске границе, а војска је у протеклих неколико дана за 50 процената повећала број припадника који патролирају зеленом линијом.

Могућ повратак 17.000 миграната у Србију

Мађарске власти намеравају да врате 17.000 миграната у Србију, и то наредних дана у
мањим групама, према сазнањима Б92, у ноћи између уторка и среде у Србију је пребачено 190 људи.

Сарадња са Србијом коректна

Главни саветник за националну безбедност мађарског премијера Ђерђ Баконди за РТС каже да је сарадња са полицијом Србије коректна и да је српска страна обавештена о новим мерама. „Ово није протеривање миграната на територију Србије, ми их враћамо иза заштитне ограде, где је такође територија Мађарске. Тамо их упућујемо да у транзитним зонама поднесу захтев за азил. Надамо се да ће ове мере довести до смањивања мигрантског притиска на територију Србије“, истакао је Баконди.

Мађарска је донела одлуку да примени појачану и дубинску контролу границе према Србији, па се мигранти који се затекну у зони од осам километара од границе враћају се иза заштитне ограде и упућују у транзитне зоне на мађарско-српској граници. Како преноси РТС, званична Мађарска то објашњава жељом да се смањи број кривичних поступака против илегалних миграната и да им се пружи могућност да легално стекну азил.

Извор – Инфо НСФ, РТС, Данас