Давидовић: Хрвати нису ништа измислили, осим врхунских измишљотина

Изјава премијера авнојевске Хрватске пре два дана, како су Хрвати свету „дали Теслу, пенкалу, падобран, торпедо и кравату“, насмејала је не само дубровачке студенте него и све који су је чули – пише Горан Давидовић у новом тексту за портал Ослобођење

Како наводи Давидовић: Од свих хрватских фалсификата посебно је тужан онај о кравати као тобоже „хрватском изузму“.

У тексту који се бави хрватском лажном историјом стоји следеће: Реч кравата била је у употреби у Француској још у 14. веку. У једном рукопису Есташ Дешан помиње израз „faites restraindre sa cravate“ (јаче стегнути његову кравату).

Тицијанов рођак,сликар Ћезаре Већело у свом делу „О одећи древној и савременој у разним деловима света“ писаној у Венецији 1590. пише о врсти кравате коју су носили римски легионари.

Да не спомињемо детаље из римске историје када је на пример цар Трајан након победе над Трачанима све кипове украсио „краватама“ -пише у тексту.

Кравате су забележене и на ликовима оратора у Риму, а сматра се да су се прве кравате појавиле у Кини још у 3. веку пре Христа.

Хрвати су вештом манипулацијом усадили необразованој маси лаж да је реч „кравата“ потекла од самог имена Хрват. Наводно у „ратовима 17. века хрватски плаћеници коњаници су носили мараме око врата које су по њима добиле име“. Веома духовито, иако се не ради о шали – истиче Давидовић

Кравата је као реч настала од исквареног француског и дословно значи „висећа крагна“ а као одевни предмет позната је још у Франачкој држави.

Хрвати су у својој митоманији отишли толико далеко да су чак без блама прогласили и „Дан кравате“ и имају Академију кравате“. Помало ми је све то тужно – истиче се у тексту.

Још више је тужно својатање Николе Тесле, које не бих ни да коментаришем -пише Давидовић.

Својатање Едуарда Пенкале, изумитеља пенкале је такође отужно јер је реч о натурализованом Хрвату. Али обзиром о каквој се вештачкој нацији ради то и није неко чудо.

Помињање торпеда који је измислио Ђовани Лупис је смешно. Мада пошто су Хрвати својатали Марка Пола, Руђера Бошковића и ко зна кога, није ни то чудно.

Падобран и својатање Далматинца католичког Србина Вранчића који себе није сматрао ни називао „Хрватом“ такође је дуга прича.

Било како било нису више проблем Хрвати него српска незаинтересованост и незнање српског народа.

У Сплиту се налази један од најважнијих доказа српске државности раног средњег века Крстионица кнеза Вишеслава. И што се мене тиче, није срамота што су и њу Хрвати присвојили, него је срамота што Србе баш брига.

Али надамо се да ће неке нове још нерођене генерације Срба бити образованије, да ће више читати и самим тим стећи куражи да се супроставе свим лажима псеудоисторичара Неодрживе Државе Хрватске -завршава свој текст Давидовић.

ИзворОслобођење